Dalam kotak fikiran
Blog ini bersawang ! Maafkan Saya T_T
kata hati lagi: RESEPI #2 : CUP CAKES

Friday, 7 October 2011

RESEPI #2 : CUP CAKES


Assalamualaikum

Becakap pasal cup cakes ni, mesti ramai dah jemu. pegi sana cup cakes, pegi sini cup cakes. aiyooooooo. tak de bende lain dah ke. tapi tapiiiiiiiiiiiiiiiiii.........aku nak jugak bekongsi ilmu dengan korang semua.

Semalam kawan adik aku tempah cuppies. dah jadi trend remaja zaman sekarang kalau birthday je cuppies  jugak yang dorang cari. heeee. banyak yang tempah kat aku stok bagi kat hubby..dalam erti kata lain 'buayapren' la senang. konon sweet sangat la tuuuuu. muahahahah ! *keji

cup cakes ni very simple. tak memerlukan bahan yang banyak. kepada sapa yang nak belajar buat kek tu, elok la mulakan dengan cuppies. buat cuppies ni pon bukan susah mane pon. pungpangpungpang kat dapur tu sedar2 dah siappppp. hihihi~ practice make perfect ~! ;D

yang selalu aku buat ada 2 flavor. satu vanilla and satu lagi choc moist. tapi yang ini aku akan kongsi resepi yang choc moist punya. bake boleh, kukus pon bolehhh~



bahan-bahan : 

1  ketul butter
1 1/2  cawan gula halus
4  biji telur
1  cawan susu tepung + air suam 
1 1/2  cawan tepung naik sendiri
1  cawan serbuk koko

********************************************************************************




method :

- panaskan oven terlebih dahulu
- ayak tepung kek + serbuk koko kemudian ketepikan.
- putar @ pukul marjerin + gula kastor tu sampai kembang, gebu & ringan.
- masukkan telur sedikit demi sedikit dan putar lagi.
- masukkan bancuhan susu tepung tadi, ratakan
- masukkan tepung + serbuk koko dan kuap balikkan tepung sedikit demi sedikit sehingga rata.
- siap adun, masukkan adunan tersebut ke dlm piping bag.
- susun kertas kek cwn ke dalam acuan.
- dan paip la adunan tu ke dalam kertas cawan..pe lagi..haha! *hephep ! ini seriyes
   make sure jgn penuh sngt tau..dalam 3/4..pandai2 la agak..
- n then dah leh bako dalam suhu 170 (15-20 minit) @ kukus (10 minit)

********************************************************************************



untuk butter cream :

500gm krimwell
250gm marjerin
Susu pekat separuh tin (ni aku men campak je ikot suka)
Air gula ikot suka la nak manis macam mane
*kalau taknak pakai susu @ air gula, boleh gunakan 2 cwn gula icing.

-pukul krimwell + marjerin sampai kembang ringan dan gebu.
-masuk susu pekat + air gula pukul sampai rata dan nahhh siap !!
-deco ikot suka
-warna pon ikot suka gak 

********************************************************************************

mudah bukan? kalau korang nak design yang kiut miut..yang lawa..pegi je google pic cup cakes tu. belambak kot. dan selain tu ikut kretiviti maseng maseng ler kan.


 ok..kali pertama aku buat cupcakes untuk my kazen. kau tengokk. design pon huru hara. hahahah. redah je. maklum la masih bertatihh tskk


 yang ini mak lin aku order untuk adik ipar dye betunang. menggelabah kejap. tak tau nak design cm ne. last2 mintak tolong membe gak. credit to fatin nadirah~


special for my lovely mom ~! masa ni kebetulan membe aku uny nak blaja buat cuppies. design tu pon kiteorang google je. heheh. credit to mony ghany ~ anak murid yang sangat tekun. tahniahhhh !


anak murid & cekguuu. LOL.


happy birthday ayang. auwwww. so sweet la si isteri nak bagi kat hencik suami. hehe.


design untuk couple sekolah. makwe bagi kat pakwe. ececewahhhh!


design budak sekolah jugak. birthday classmate adik aku.


pon sama. makwe bagi pakwe T__T


yang ini pulakk....ummmm. no komen ! ngehehehehehe >____<


p/s : ehhh bosan kan design yang sama je......nampok beno awokkk ni tak kreatif langsung. huhhhh.


ok la kawan kawan. selamat mencuba resepi di atas. bikin lah dengan penuh kasih sayang  insyaALLAH hasilnya pasti umphhhhhhh ! ngehehe...tiap hari sayang~! wewiittttttt ! 

^___^

.

1 comment: