Dalam kotak fikiran
Blog ini bersawang ! Maafkan Saya T_T
kata hati lagi: 201112

Saturday, 17 December 2011

16122011

Assalamualaikum..

tengok gamba je la ye. malas-nak-taip-panjang-panjang. 


auwwwwwww. so sweet kan bantal tu?  heeeee. sory paten. sory payeh.
*mampuih la kalau mohd payeh and fatin nadirah tengok gamba ni.  mesti dpt hadiah sepehshial punya. iaitu amukan puaka.
kahkahkah. T____T



 ain memang begini



winkkkkk ^_^



esok nak pegi daftar Poli dah. slumber badak je main conteng conteng tangan segala. Fatin nadirah yang buatkan.. cantik kan? hihihi. dan nnt mesti dapat soklan yang menjengkelkan dari tenaga pengajar serta senior2 kat situ yang berbunyi mcm ni.. 'ehhhh.. dah kawen eh? dah tunang eh?' saja nak perli letewwwww. *eh pandai2 je buat andaian mcm ni kan? bajet dorang nak kesah la? ok booooo.



 hikhikhik



 i love you ain



i love you aten



cepat2 tunang, cepat2 la kawen ye Mohd Faris dan Fatin Nadirah. hehe ^_^



 sedih mase ni. tahan ayo mate je la. hewhewhew~



Terharu dapat ini dari Fatin Nadirah. Rendang Pucuk Ubi. Podasssss gilo haaaa. tapi sodappppp eh. bona ni. den tak tipu yo.



p/s : kepada ain, nah gamba gamba hari tu. sila ambik dan simpan kenangan ni sampai mati ! sory kalau gamba gamba ni ciput serta kurang memuaskan. al maklum la hp eija kan hp murahahahah T_T dan masa itu teramat mencemburui kita. gamba yang lain nanti awak tolong tuntut dekat mohd payeh bagi pihak saya ye ! 


p/s : tqvm kepada mohd payeh sbb ter sangat sangat la sporting serta memahami. tanpa kamu, tak bepeluang la sy nak jumpa dengan kesayangan sy si Fatin Nadirah sama itu Nur Ain. Jaga baik baik Fatin Nadirah tu. Kalau kamu buat tahikkk dengan dia, sy akan buat 5 kali ganda dr itu. ingat tu ! *garang tak garang tak? ngehehehe :p


p/s : eija sayang korang semua. jgn lupa dtg melawat eija kat sabak tu nanti. huwaaaaa. *nanges. 


Wednesday, 14 December 2011

I MISS YOU



Assalamualaikum


esok nak jumpa someone :p
eyy lama gila kot tak jumpa dia.
aishhhhh bedebar debar la rasanya.
hope esk akan menjadi kenangan yang terindah sebelum aku tinggalkan rawang ni.
ececehhhh. bunyik mcm org sedang bercinta.

ehemmm !

jangan terpedaya. aku nak bercinta? 
tolong eh tolong. banyak benda lagi yang aku nak kena kejar sekarang ni.
kalau sekadar kawan tu, tak pe lagi.
soal cinta tolak tepi. malas nak pikir. *trauma tak hilang lagi sebenarnya. 


T_________T



.



.



.



.



.




.




.




I MISS YOU


kekasihku percayakah kamu
aku selalu menunggu
kekasihku percayakah kamu
aku ingin bertemu
kalau kau cinta
pasti kau tahu isi dihatiku [2x]

kubilang miss you pada dirimu
agar kau tahu isi hatiku
yang selalu menunggu disetiap waktu
karena i miss you

kekasihku percayakah kamu
aku selalu menunggu
kekasihku percayakah kamu
aku ingin bertemu
kalau kau cinta pasti kau tahu
isi dihatiku huoooyeee

kubilang miss you pada dirimu
agar kau tahu isi hatiku
yang selalu menunggu disetiap waktu
karena i miss you [2x]

yang selalu menunggu disetiap waktu
karena i miss you



tapi tapi. sekarang sememangnya aku tengah rindu. hewhewhew ~,,~ tak saba nak tunggu esok. winkkkk winkkkkkkkkk. Ok Ok... malas nak taip banyak2 nanti korang muntah. ahahahahah !


k baiii.


p/s : erghhhh sekarang aku dah mula cuak sebab tak lama lagi aku akan tinggalkan rumah. bukan lari dari rumah ye. tinggalkan rumah demi menjalankan tugas sebagai seorang anak yang akan berjasa kepada ibubapa kelak dan sebagai pelajar yang sentiasa berusaha gigih demi masa depan dan cita cita. *cehh..ayat tak menahan di situ. So akan bermula la kehidupan aku yang baru. Semoga DIA permudahkan segala urusanku... amin.


Tuesday, 13 December 2011

PETUA PETUA KESIHATAN







Assalamualaikum..
okay hari ni aku nak kongsikan petua petua kesihatan. hope info ni berguna kepada anda semua.


Masalah kencing tidak lawas.
Atasi masalah kencing tidak lawas dengan menggunakan air basuhan beras yang ketiga. Minum air basuhan tersebut segelas setiap hari dan lihatlah perbezaannya.


Rawati Kulit Melecur. 
Tuangkan susu cair atau susu pekat manis keatas bahagian yang terkena air panas. Pastinya ia tidak akan mengelembung dan berparut. 


Merawat Sakit Tekak. 
Jika anda menghidap sakit tekak, anda perlu mendapatkan beberapa keping asam keping. Asam keping ini hendaklah dibakar hingga menjadi hangus. Setelah itu ditumbuk dan digaul dengan sedikit air sirih. Setelah itu sapukan pada bahagian tekak anda yang sakit. Insya Allah tekak anda akan sembuh seperti sediakala. 


Mengurangkan Batuk .
Ambil satu ataupun dua sudu nasi panas yang baru saja masak. Kemudian masukkan ke dalam cawan dicampurkan sedikit air. Setelah itu, embunkan nasi tersebut selama semalam. Keesokan harinya, minumlah air tersebut. Ulangi petua ini hingga beberapa hari. Insya Allah, batuk anda akan sembuh dengan segera. 


Asma/Sesak Nafas.
Ambil 4-5 helai daun buah keras laut. Ramaskanlah daun tersebut dengan air bersih. Kemudian saringlah setengah gelas. Embunkan semalaman sebaik-baiknya dilakukan pada waktu pagi. Apabila bangun tidur, ambil air tersebut dan dicampur dengan sedikit madu. Minumlah berulangkali setiap pagi ramuan ini. 


Menurunkan panas badan.
Daun bunga raya amat berguna unutk menurunkan panas badan ketika demam. Ambil beberapa helai daun bunga raya dan ramas di dalam air hingga hancur.Sapukan pada kepala dan seluruh tubuh hingga basah. Biar kering sendiri dan ulang lagi hingga reda panasnya.


Menyegarkan Mata Gatal dan Letih. 
Ambil beberapa helai daun sireh muda. Kemudian, cuci bersih. Ramas-ramaskan ia dan masukkan ke dalam air suam. Selepas itu, tapis airnya. Selanjutnya rendamkan mata sambil kerdipkan berulang kali. Lakukan selalu dan hasilnya anda akan merasai perubahannya. 


Penawar Resdung. 
Petua yang paling mudah dan berkesan ialah dengan mengamalkan menyedut air ke dalam hidung (seperti sebelum kita ber wuduk).Kemudian picit sebelah hidung dan hembuskan sekuat hati. Buatlah berulang-ulang kali sehingga selesai kedua-duanya. Selepas itu basuhlah muka dengan bersih. Lakukan ini setiap kali setelah sampai ke satu-satu destinasi, baik ke pejabat,bersantai, beriadah atau pulang ke rumah malah ke mana saja. Kesannya sungguh menakjubkan.


Legakan Sakit Kepala. 
Setiap orang mungkin mengalami sakit kepala yang amat sangat akibat tekanan di tempat kerja dan sebagainya.Jadi untuk menghilangkan rasa sakit kepala itu, ambil tiga atau empat keping asam gelugor atau asam keping. Rendamkan dalam air suam semalaman. Minum air tersebut pada keesokkan harinya. Insyaallah sakit kepala anda akan hilang serta merta. 


Merawat Ketumbit.
Jika ada dikalangan keluarga atau rakan-rakan anda menghadapi masaalah ketumbit di mata, Tak perlulah risau kerana ianya mudah dirawat dengan bawang putih sahaja. Caranya, ambil seulas bawang putih, guris sedikit bahagian hujungnya dengan kuku agar keluar airnya dan sapukan pada kelopak mata yang ber ketumbit tadi 3 kali sehari. Insyaallah ketumbit akan beransur baik dalam masa singkat. 


Menghilangkan Panau.
Panau adalah sejenis penyakit kulit yang tidak menyakitkan. Namun ianya membuat kulit anda kelihatan tidak menarik. Oleh yang demikian jika anda mengalami masaalah panau, cubalah petua di bawah ini:
Ambil lengkuas atau bawang putih, gosokkan pada panau itu sehingga kulit anda terasa perit dan kemerah-merahan. Ulangi selama seminggu. Insyaallah panau anda akan beransur hilang dan kulit anda akan kelihatan lebih menarik. 



Masalah senggugut.
Daun betik dikatakan boleh menghilangkan sengugut. Ambillah segengam ditumbuk dan airnya hendaklah diminum pada setiap pagi selama tiga hari pada setiap bulan.

Monday, 12 December 2011

PERSOALAN NYA




Assalamualaikum..

hmmmm.. apa rasanya kalau orang yang anda sayangi pergi untuk selama lamanya?

adakah anda akan terduduk?

atau.....

anda akan bangkit dan tetap berpijak di bumi yang nyata?





p/s : weyh..weyh..aku nak bagitahu ni..aku touching lebih wohh bila dengar lagu ni. ahahaha. jangan tanya kenapa aku.

p/s :  sakit ditinggalkan ke (seperti kebiasaan couple sekarang. pakwe tinggal makwe. makwe tinggal pakwe) atau sakit kehilangan untuk selama lamanya (seperti cholo kehilangan jodi. ditinggalkan kerana mati.) hmmmmmm. sila lah kongsi jawapan anda itu bersama saya.

Sunday, 11 December 2011

PANG PUNG PANG DI DAPUR !



Assalamualaikum..hello guys.

minggu lepas sememangnya aku bz.. aik? dok uma pon bz ke? hebat kau cik jijah. chait ! lantakk. bz dengan kelas memasak aku la pe lagi. hiksss. tu belum tambah dengan kenduri kendara lagi. bunyik macam boring je bagi sesiapa yang tak suka memasak. but, aku sememangnya dilahirkan punya minat kepada dunia masakan. bagi aku memasak tu adalah seni. hewhew. memandangkan aku ni ahli bakers, hari tu mak as mintak tunjuk ajar cara cara mcm mana nak buat cake carrot and egg tart.. bak kate mentor, tunjuk ajar ku sifu ! ececehhhhhh. bajet sifu.. bluwehhhh ! :p bagi aku tarakkk hal la setakat dua jenis tu.. turunkan ilmu.. dapat pahala.. so alhamdulillah menjadi seperti yang diharapkan. siap bekampung dekat kipark selayang tu 3 hari 2 malam. mak lin pon join sekali. bangon pagi2 besemangat nak bawak my lovely auntie ni shopping kat HOI (bakery shop) kat selayang je pon. eksaited kemain cari barang2 bakeri.  haha. memang tak di nafikan, adik beradik mak aku ni memang pantang kalau ade masa terluang mesti ade je projek nak buat itu ini. betukang di dapur. hmmm selain egg tart and carrot cake, mak lin bebesar hati nak buatkan nasi kerabu. perghhh memang terbaek oh nasi kerabu mak lin. malatoppp ! tak tipu. heeeee. untung betol aku ada mak sedara macam dorang ! sporting habes n 'gilagila' :DD


 carrot cake

the ingredients : gula kastor, minyak jagung, telur, tepung gandum, baking powder, cinnamon powder, garam, walnut, almond flakes, toasted coconut, pineapple chopped, and carrot.


campurkan kesemua bahan dan kacau sebati.


tuang dalam acuan n then nahhhhh dah boleh bake selama 1 jam 15 minit dalam suhu 180.


time to sandwich and topping cake with cream cheese.


sejukkan dalam peti ais, n then dah boleh ngappppp skali dgn papan kek tu. kehkehkeh >_<


nyummy ! memang tebal seinci aku sapu cream cheese tu. wahahah. tamak balobaaa kau cik jijah. mane nak dapat kat kedai mcm ni wey. ce kabo kat teman ce kabo.... heeeeeee.


egg tart

ini adalah kulit pastri rapuh sebelum dibakar. bake kulit pastri ni dulu selama 10 minit pada suhu 170. 


lepas dah bake kulit pastri tu baru letakkan filling dan bakar lagi selama 20 minit pada suhu 170.


tadaaaaaaaaaaa ! ting ! dah pon siap.


memandangkan mak as ada beli kulit puff yang ready made punya, kiteorang pon try la buat puff tuna. 
winkkk ! ianyanya sememangnya lazat tahu ! eyyyy telan air liur banyak kali tgk gmba ni. ahahahah.  


and the last one NASI KERABU MAK LIN ! WALAAAAAAHHHH~ 
jangan ditanya kenapa nasi tu warna kuning. 
sebab mana pulak nak cekau bunga talang kan.. haha !
masa makan nasi kerabu ni seolah olah diri ini sedang berada di kelantan deh ! chait ! *ober. muahahah ;D 


tengok la betapa happy dan bangganya budak ni dapat mencekik semua yang di atas :p
pinjam cekak lampu adik sedara. eerrrrr....gediknya T_T




p/s : resepi egg tart tu aku pegi godek kat My Resepi.com je.

p/s : so kepada gadis gadis di luar sana yang seusia seperti aku, rajin rajin lah jejak kaki ke dapur. belajar tinggi mana pon, tempat kita di dapur jua akhirnya. memasak ni senjata paling utama bagi kaum wanita yang akan berkahwin kelak. *wahhh ayat semacam je. lagak seperti makmak menasihati anak gadisnya. bwahahahah !


Saturday, 3 December 2011

WHO SAYS


Assalamualaikum



I wouldn’t want to be anybody else (Eh!)

You made me insecure
Told me I wasn’t good enough
But who are you to judge
When you’re a diamond in the rough

I’m sure you got some things
You’d like to change about yourself
But when it comes to me
I wouldn’t want to be anybody else

Na na na Na na na Na na na Na na na Na na na
Na na na Na na na Na na na Na na na

I’m no beauty queen
I’m just beautiful me

Na na na Na na na Na na na Na na na Na na na
Na na na Na na na Na na na Na na na

You’ve got every right
To a beautiful life (come on!)

Who says,
Who says you’re not perfect
Who says you’re not worth it
Who says you’re the only one that’s hurting

Trust me,
That’s the price of beauty
Who says you’re not pretty
Who says you’re not beautiful, who says?

It’s such a funny thing
How nothing’s funny when it’s you
You tell ‘em what you mean
But they keep whiting out the truth

It’s like a work of art
That never gets to see the light
Keep you beneath the stars
Won’t let you touch the sky

Na na na Na na na Na na na Na na na Na na na
Na na na Na na na Na na na Na na na

I’m no beauty queen
I’m just beautiful me

Na na na Na na na Na na na Na na na Na na na
Na na na Na na na Na na na Na na na

You’ve got every right
To a beautiful life (come on!)

Who says,
Who says you’re not perfect
Who says you’re not worth it
Who says you’re the only one that’s hurting

Trust me,
That’s the price of beauty
Who says you’re not pretty
Who says you’re not beautiful, who says?

Who says you’re not start potential
Who says you’re not presidential
Who says you can’t be in movies
Listen to me, listen to me

Who says you don’t pass the test
Who says you can’t be the best
Who said, who said
Won’t you tell me who said that (Yeah, Who said?)

Who says,
Who says you’re not perfect
Who says you’re not worth it
Who says you’re the only one that’s hurting

Trust me,
That’s the price of beauty
Who says you’re not pretty
Who says you’re not beautiful, who says?

Who says,
Who says you’re not perfect
Who says you’re not worth it
Who says you’re the only one that’s hurting

Trust me,
That’s the price of beauty
Who says you’re not pretty
Who says you’re not beautiful, who says?



p/s : kecantikkan adalah hak milik setiap insan :p

Friday, 2 December 2011

EIFFEL..I'M IN LOVE


Assalamualaikum..

tadi baru je lepas layan cerita Eiffel..I'm in love yang ntah ke berapa kalinye pun.. hehehe. actually cerite tu since aku skolah menengah lagi. ye. masih hingusan. mase tu mak aku yang beria ria beli vcd tu. n then, sejak dari itu aku terjebak dengan filem indon.. contohnya, heart la.. love is cinta la.. apa artinya cinta.. lost in love.. dan sewaktu dengannya.. teringat masa first time tengok cite tu.. feeling2 macam aku dengan pakwe aku je dalam cite tu.. LOL. kuat sangat berangan. hikss :p masa tu je la. sekarang, aku kembali jomblo. muahahahah. de pe hal la kan. cinta monyet. ape la sangat. hehe. now aku banyak belajar dari pengalaman. tak semestinya cinta itu indah dan manis utk selamanya kan? ehhh. ape motip la aku ckp mcm gini? hehh. sory. (-_-) 

sebelum tu, aku nak bagi 4 bintang untuk cerita ni. kenapa 4 bintang? kerana ianya filem berunsurkan romantik komedi. memang sesuai dengan jiwa aku yang muda belia ni. hehe. so tengok banyak kali pon, aku tak kan bosan. lagi pun aku suka sangat watak SAMUEL RIZAL (adit) dalam cerita ni. dia romantik sangat sebenarnye.. cuma dia langsung tak nak tunjuk rasa kasih dan sayang dia kat SHANDY AULIA (tita) ape ntah lagi nak meluahkan cinta kat cewek kesayangan dia. tita pulak sangat kebudak-budakan. manja . cengeng. tapi adit ni saba je layan karenah si tita tu. orang macam adit tu la yang aku tunggu selama ni. unik dan penuh dengan kejutan. ecehhhh *berangan kejap kalau la ade future husband mcm tu. haihhh. untunglaaaaa. hihihi :p

kalau nak tahu betapa romantiknya si adit tu, pegi la youtube tak pon pegi beli dvd cite ni. seruuuuu (best) bangat sich ! teheeeee~  ost dalam cerita ni pon best2. Melly Goeslow punya lagu kot. Layan~~




Eiffel I'm in Love adalah kisah cinta remaja yang dibalut dalam konflik remaja dan orang tua. Dibintangi oleh Samuel Rizal danShandy Aulia sebagai karakter utama, film ini diangkat dari novel bestselling berjudul yang sama karya Rachmania Arunita.


Sinopsis :

Kehidupan Tita sebagai remaja boleh dikatakan sempurna. Ia tinggal dengan keluarga yang harmonis. Pacarnya yang bernama Ergi adalah orang yang baik sangat sabar dan perhatian, dan teman-temannya sangat baik. Yang ia keluhkan hanyalah sang ibu yang sangat protektif. Tapi semua itu berubah secara drastis sejak kamar tamu yang berada disebelah kamar Tita ditempati Adit, anak dari teman ayahnya.

Sifat Adit yang angkuh, judes, dan cuek membuat Tita sangat kesal. Apalagi wajahnya yang tampan menarik semua simpati orang. Dan mau tak mau Tita hatus menerima kenyataan bahwa kedua orantuanya menjodohkan mereka berdua.

Semua bagaikan mimpi buruk bagi Tita. Dan mimpi itu bertambah buruk ketika Tita menyadari perasaannnya pada Adit berubah 180 derajat disaat Adit sudah berpacaran dengan Uni, sahabat terdekat Tita.


Penghargaan :
Film Indonesia yang dirilis pada tahun 2003 dan dirilis pada tanggal Jumat, 21 November 2003 ini juga meraih beberapa penghargaan diantaranya pada Festival Film Indonesia 2004, MTV Indonesian Movie Awards 2004.



'PUJAANKU' terbuai aku dengar lagu ni.


hope korang enjoy la tengok cite ni ye. tak nak tengok pon tak kesah. tak pakse pon. huhuhu. sekarang mata dah rabak. T_____T pukul 4 pagi dahhh oiiii. aku tido dulu. okbai.


Thursday, 1 December 2011

DECEMBER




Assalamualaikummm .. hi ..

aku tahu aku tak banyak luangkan masa untuk update belog. terkadang dalam kepale otak ni banyak bende sebenarnye yang aku ingin kongsikan di sini. tambahan pula dengan kejadian2 yang berlaku sepanjang  november ini. banyak kenangan manis kot dan tak akan pernah luput dari ingatan. tapi tak dapat dinafikan rupa rupanya sikap menangguh2kan kerja dah sebati dalam diri ini. ape hal la sakai betol perangai ni? haha. fine. dah mula dah..da mula nak salahkan diri sendiri =,.='

oh ya..lagi 16 hari aku akan menjejakkan kaki ke Politeknik Sabak Bernam. haishh bedebar tu tak sangat.. tapi rasa macam tak percaya je. yela.. mane tak nye, selama setahun aku hidup terkontang kanting tanpa hala tujuan, sedangkan kawan2 aku bz dengan hal masing2. ada yang kerja dan ada jugak yang dah sambung belaja. aku? dok umah goyang kaki.. tanam anggur yang tak menghasilkan apa apa. ok sedih. tapi akhirnya aku mampu menarik nafas lega dan melafazkan dua perkataan iaitu SYUKUR ALHAMDULILLAH. ALLAH masih sayangkan aku. syukur YA ALLAH. aku masih nak ucap rasa syukur tu sebab diberi peluang untuk sambung belajar. aku harap kehidupan aku lepas ni akan jauh lebih baik dari sekarang.

dan kini usia sudah mencecah 21 tahun. apa yang harus aku lakukan?
aku perlu berubah demi masa depan. ya ya ya. perlu berubah ! ayuhhh ! SEMANGAT~!! :DD